Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/2011 EU:
1) Obiloviny obsahující lepek: 1/1 pšenice, 1/2 žito, 1/3 ječmen, 1/4 oves, 1/5
špalda, 1/6 kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
2) Korýši a výrobky z nich
3) Vejce a výrobky z nich
4) Ryby a výrobky z nich
5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7) Mléko a výrobky z něj
8) Skořápkové plody: 8/1 mandle, 8/2 lískové ořechy, 8/3 vlašské ořechy, 8/4
Kešu ořechy, 8/5 pekanové ořechy, 8/6 para ořechy, 8/7 pistácie, 8/8 makadamie a výrobky z nich
9) Celer a výrobky z něj
10) Hořčice a výrobky z ní
11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12) Oxid siřičitý a siřičitany – v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l,
vyjádřeno SO2
13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14) Měkkýši a výrobky z nich